Milyen hatásai vannak a pálinkának a negatív hatások mellett?

A gyümölcsös párlat gyógyító hatásait eredetileg a néphagyományból ismerjük. E szerint szinte minden bajra alkalmazható volt a finom nedű. Mára árnyaltabb lett a kép, hiszen tudjuk, hogy csak mértékkel fogyasztva számíthatunk valódi előnyökre.
Milyen hatásai vannak a pálinkának a negatív hatások mellett?

Cikkünkben utánajárunk, hogyan hat ez a hungarikum testünkre és lelkünkre. Itt megtudhatjátok, mely gyógyhatások miatt érdemes pálinkát inni. Kizárólag 18 éven felüliek figyelmébe!

Pálinka a lélekért

Bizonyára sokan éreztük már, hogy egy fárasztó munkanap végén jól esne egy kis pohár szesz. Ez nem csoda, hiszen az ital erőteljes kedélyjavító is lehet.

Már az illata is érték

Aki nem szeretné elfogyasztani, már azzal is sokat tesz a kedvéért, ha behunyt szemmel beleszagol az italba. Ha való gyümölcsből készült, jó minőségű nedűről van szó, rögtön érezzük a gyümölcsök aromáját. Ez szinte felér egy aromaterápiás kezeléssel.

Stresszoldás

Egy kellemes beszélgetést vagy ebédet szívesen indítunk egy itallal. Nemcsak megadja az alkalom hangulatát, de szabadabban és könnyebben beszélgetünk utána. Segít túllépni a stresszes helyzetek okozta szorongáson, s megélni a pillanatot.

Természetesen utána inkább étellel, s ne további szeszekkel folytassuk, mert a túlságosan sok alkohol már inkább negatív hatást gyakorol ránk.

Gyógyhatások a testre

Egy nagyszerű pálinka webshop kínálata nemcsak lelki, de testi bajainkra is gyógyír lehet. Lássuk ezeket!

Megfázás esetén

Enyhébb megfázás tüneteit kezelheti és súlyosbodását megakadályozhatja az ital. Magas alkoholtartalma fertőtlenít, így elpusztítja a baktériumokat, gombákat és vírusokat, de legalábbis csökkenti szaporodásuk mértékét.

Fontos viszont tudni, hogy gyógyszerekkel együtt nem alkalmazható, hiszen gyorsítja felszívódásukat, s befolyásolja hatóanyagukat.

Jobb étvágy és emésztés

Mivel ez az ital fokozza a nyál- valamint az emésztőnedvek termelődését, serkenti az étvágyat és javítja az emésztést is. A magyar szokással ellentétben a tudomány inkább az étkezés végén ajánlja a pálinkaivást.

Egészségesebb keringés

Több kutatás igazolta, hogy a koleszterinszintet, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát csökkenti ez a szesz. Értágító, keringésjavító lehet.

Fájdalomcsillapítás

A mai modern gyógyszerekkel már nem veszi fel a versenyt ezen a téren a hazai nedű. Mégis érdemes megjegyezni, hogy helyi fájdalomcsillapításra, például fogfájás esetén ma is beválik.

Mértékletes alkoholfogyasztás

Azzal együtt, milyen egészséges a pálinka, gondolni kell a mértékre is! Hölgyeknek maximum napi 2, férfiaknak napi 3 egység alkoholbevitel javasolt. Egy egység 2 cl égett szesz, 1 dl bor vagy 1 pohár sör mennyiségének felel meg.

Lényeges információ, hogy a rendszeresen túlzásba vitt szeszbevitel tönkreteszi a szervezetet. Nemcsak rövidtávú, de hosszútávó idegrendszeri károkat is okozhat, s számos további problémát eredményez.

Összegezve: A magyar néphagyomány szerint a pálinka rengeteg előnyös hatással bír. Ez valóban igaz, ha mértéket tartunk. Néhanapján bátran fogyaszthatunk belőle, hiszen testi és lelki bajainkra is gyógyír lehet.

Kapcsolódó cikkek

Minden, amit az isztriai szarvasgombáról tudni érdemes

Minden, amit az isztriai szarvasgombáról tudni érdemes

Az isztriai szarvasgomba (Tuber magnatum) a legritkább és így a legdrágább a szarvasgombák közül.

A bort sütéshez és főzéshez is - 4 tipp, hogy mire használhatjuk a bort főzés és sütés során – használhatjuk.

4 tipp, hogy mire használhatjuk a bort főzés és sütés során

A bort nem csak meginni lehet, de a konyhában is használhatjuk sütés és főzés során. Mutatjuk is hogyan.

A finom borok ízét kiemelik - Legyél ínyenc! Fogyaszd sajttal a bort! – a finom sajtok.

Legyél ínyenc! Fogyaszd sajttal a bort!

A franciák már évszázadok óta fogyasztanak sajtot a borok mellé. Nem véletlenül, hiszen remek párost alkotnak.