4 tipp, hogy mire használhatjuk a bort főzés és sütés során

1. A bor és a pácolás
A bort használhatjuk húsételek pácolásához. Minél tovább van a hús a pácban, annál mélyebb és karakteresebb ízt eredményez. A bor aromája teltebb ízt kölcsönöz a húsnak, azaz kihozza az eredeti, a legmélyebb ízeket is az adott ételből. A hús sütésénél és grillezésénél is elősegíti ezt a mélyebb ízvilág felszínre hozatalát, persze ehhez az adott húshoz, a megfelelő bort kell kiválasztanunk. Egyes húsfajtáknak jót tesz, ha egész éjjel a pácban állnak, míg más húsféléknél elegendő néhány óra is.
2. A főzés és sütés befejezéseként
A bort egyes ételek elkészítésénél csakis utolsó fázisban adjuk az ételhez. Amikor főzzük a húsételt, akkor is elegendő csak az utolsó pillanatban a húshoz adni, mivel ha főzés közben adagoljuk az ételhez és a végső kóstolásánál nem érezzük elég borízűnek az ételt, akkor túl is adagolhatjuk, de ettől nem jobb, hanem keserűbb lesz az étel íze, tehát nem hozzáad valami pluszt, hanem elvesz az étel minőségéből.
3. A borból szósz is készülhet
Mindenki hallott már a bormártásról, amely legfőképpen a vadas ételekhez passzol elsősorban. De természetesen vannak könnyedebb szószok és mártások is, amelyekhez szintén adhatunk bort. Mindig a szósz „súlya” és a hús milyensége határozza meg, hogy vörösborból, avagy fehérborból készítjük a húsételünkhöz a mártást, a szószt.
4. Bor a hús kiszáradása ellen
Az alkohol vizet von el az ember szervezetéből. A húsételeket pedig remekül hidratálja. Ha túl sokáig sütjük a húst, akkor veszít a nedvességéből, vagyis kiszárad, és élvezhetetlenné válik. A bort azonban használhatjuk a hús hidratálására. A borral locsolgatott hús, nagyon jó szaftos marad, puhára fő és még kellemes boríze is lesz.