Édesítsd meg az ételeidet és az életedet cukor nélkül
A banán is jó cukor helyett
A banán egy egészséges gyümölcs, hiszen rostban, C-vitaminban és káliumban is gazdag. Azt tudtad, hogy banánnal is édesíthetünk sok mindent? Nem csak a reggeli turmixitalodat, nem csak a zabkásádat édesítheted meg ezzel a gyümölccsel, hanem sütemények, palacsinták, muffinok édesítésére is használhatod. A cukrot így teljesen ki tudod vonni egy-egy adott sütemény készítésénél, így egy jóval egészségesebb desszertet kaphatsz.
A fűszerek édesítőként is működnek
Nagyon sok olyan fűszer létezik, amelyek édes ízvilággal rendelkeznek, s mint ilyenek, nagyszerű cukoralternatívák lehetnek. A fűszerek közül elsősorban a fahéj emelkedik ki, de nagyszerűen édesít a kardamom, a csillagánizs és a szerecsendió is.
A fahéj nem csak édes, de egészséges is, hiszen csordultig van töltve illóolajokkal, ásványi anyagokkal és antioxidánsokkal. A fahéj alkalmas arra, hogy a joghurtot, a leveseket és a süteményeket megédesítsük a segítségével.
Az egzotikus vanília is remek választás
A vanília is nagyon hasznos édesítő lehet a konyhában. Ma már nem meglepő, hogyha fahéjas kávét kérünk a kávézóban, de azon sem kellene csodálkoznunk, ha vaníliával édesítjük meg az italainkat. Ez az édeskés fűszer remekül passzol a kávéhoz, a kapucsínóhoz és a teához is. Ha eddig naponta több csésze kávét is megittál, és mindegyiket cukorral fogyasztottad, akkor ezentúl nem lesz okod lelkiismeret – furdalásra, ha a kávédat vaníliával édesíted.
Almaszósszal is édes az élet
Ha palacsintát sütsz, vagy a reggeli zabpelyhedet szeretnéd megédesíteni, de nem akarsz cukrot használni, akkor készíts frissen almaszószt, ami szintén egy remek cukorpótló lehet.
A méz édes ereje
A méz az egyik legédesebb természetes táplálék, amellyel helyettesíthetjük a cukrot. Mivel a méz jóval édesebb a cukornál, így elegendő csak keveset használnunk abból. A méz nem csak egy nagyszerű cukorhelyettesítő alternatíva lehet, de még tápanyagokban is rendkívül gazdag, hiszen nagy mennyiségben tartalmaz vitaminokat, ásványi anyagokat és enzimeket.
A kókusz is édesít
A kókusz is nagyszerű lehetőség arra, hogy ha édes ízekre vágyunk, vagy meg szeretnénk valamit, például süteményt, pudingot vagy palacsintát édesíteni, de semmiképpen sem szeretnénk hagyományos cukrot használni. Használhatsz kókuszcukrot, de a porrá őrölt kókuszreszelék is nagyon alkalmas arra, hogy a konyhában kiváltsa a cukrot.