Édesítsd meg az ételeidet és az életedet cukor nélkül

A cukorral kapcsolatban már bebizonyosodott, hogy nagyobb mennyiségben fogyasztva, mennyire ártalmas az egészségre. Még szerencse, hogy ha valamilyen édes ízre vágyunk, akkor nem feltétlenül szükséges a cukorhoz folyamodunk, hiszen nagyon sokféle táplálék áll rendelkezésünkre, amelyek kielégítik az édesség iránti vágyódásunkat és még csak függőséget, egészségromlást sem okoznak. A cikkben felsorolt táplálékok egyes esetekben ki is válthatják a cukrot, hiszen édes ízviláguk vetekszik a cukor édes ízével és még az egészségünk sem sínyli meg, amennyiben ezeket a táplálékokat fogyasztjuk.
Nem csak a cukor édesítheti meg - Édesítsd meg az ételeidet és az életedet cukor nélkül – a kávénkat vagy éppen a palacsintánkat.

A banán is jó cukor helyett

A banán egy egészséges gyümölcs, hiszen rostban, C-vitaminban és káliumban is gazdag. Azt tudtad, hogy banánnal is édesíthetünk sok mindent? Nem csak a reggeli turmixitalodat, nem csak a zabkásádat édesítheted meg ezzel a gyümölccsel, hanem sütemények, palacsinták, muffinok édesítésére is használhatod. A cukrot így teljesen ki tudod vonni egy-egy adott sütemény készítésénél, így egy jóval egészségesebb desszertet kaphatsz.

A fűszerek édesítőként is működnek

Nagyon sok olyan fűszer létezik, amelyek édes ízvilággal rendelkeznek, s mint ilyenek, nagyszerű cukoralternatívák lehetnek. A fűszerek közül elsősorban a fahéj emelkedik ki, de nagyszerűen édesít a kardamom, a csillagánizs és a szerecsendió is.

A fahéj nem csak édes, de egészséges is, hiszen csordultig van töltve illóolajokkal, ásványi anyagokkal és antioxidánsokkal. A fahéj alkalmas arra, hogy a joghurtot, a leveseket és a süteményeket megédesítsük a segítségével.

Az egzotikus vanília is remek választás

A vanília is nagyon hasznos édesítő lehet a konyhában. Ma már nem meglepő, hogyha fahéjas kávét kérünk a kávézóban, de azon sem kellene csodálkoznunk, ha vaníliával édesítjük meg az italainkat. Ez az édeskés fűszer remekül passzol a kávéhoz, a kapucsínóhoz és a teához is. Ha eddig naponta több csésze kávét is megittál, és mindegyiket cukorral fogyasztottad, akkor ezentúl nem lesz okod lelkiismeret – furdalásra, ha a kávédat vaníliával édesíted.

Almaszósszal is édes az élet

Ha palacsintát sütsz, vagy a reggeli zabpelyhedet szeretnéd megédesíteni, de nem akarsz cukrot használni, akkor készíts frissen almaszószt, ami szintén egy remek cukorpótló lehet.

A méz édes ereje

A méz az egyik legédesebb természetes táplálék, amellyel helyettesíthetjük a cukrot. Mivel a méz jóval édesebb a cukornál, így elegendő csak keveset használnunk abból. A méz nem csak egy nagyszerű cukorhelyettesítő alternatíva lehet, de még tápanyagokban is rendkívül gazdag, hiszen nagy mennyiségben tartalmaz vitaminokat, ásványi anyagokat és enzimeket.

A kókusz is édesít

A kókusz is nagyszerű lehetőség arra, hogy ha édes ízekre vágyunk, vagy meg szeretnénk valamit, például süteményt, pudingot vagy palacsintát édesíteni, de semmiképpen sem szeretnénk hagyományos cukrot használni. Használhatsz kókuszcukrot, de a porrá őrölt kókuszreszelék is nagyon alkalmas arra, hogy a konyhában kiváltsa a cukrot.

Kapcsolódó cikkek

Tábori főzőcske, de okosan – Nyári tábor-ajánló – Főzőtábor gyerekeknek

Tábori főzőcske, de okosan – Nyári tábor-ajánló – Főzőtábor gyerekeknek

Egy ételt megalkotni egyike a legkreatívabb elfoglaltságoknak. Ez nemcsak a felnőttekre, hanem a gyerekekre is igaz.

A legjobb borbárok a világ minden táján

A legjobb borbárok a világ minden táján

Egy adott területen elérhető borok választéka sokat elárulhat az adott régióról.

Minden, amit az isztriai szarvasgombáról tudni érdemes

Minden, amit az isztriai szarvasgombáról tudni érdemes

Az isztriai szarvasgomba (Tuber magnatum) a legritkább és így a legdrágább a szarvasgombák közül.