Hogyan spórolj, ha huszonéves vagy?

A huszonévesek még csak tanulgatják, hogyan is bánjanak a pénzzel. Bizony előfordul, hogy valaki kikerül a nagybetűs életbe és egész egyszerűen nem tud bánni a pénzzel. Ennek sok oka lehet. Vagy nem tanulta meg otthon az alapokat, vagy jó érzés az egyetem után dolgozni, pénzt keresni és az addigi kuporgatós élet helyett kicsit jobban szórni a pénzt. Azonban egy idő után meg kell tanulni a pénzzel bánni, hiszen, aki többet költ, mint amennyit keres, soha sem tud nagyobb dolgokra gyűjteni. A cikkben néhány egyszerű és okos tippet mutatunk be, amelyek talán segíthetnek azoknak, akik még nem tanulták meg, hogyan és miként bánjanak a pénzzel.
Hogyan spórolj, ha huszonéves vagy?

1. Jegyezz le minden bevételt és kiadást

A spórolás kezdetben nem is olyan egyszerű feladat. Ahhoz, hogy tudd, mire költötted el a fizetésedet, jegyezz le minden kiadásodat. Fárasztó és időigényes, de egy idő után már nem lesz rá szükséged, mert alapból és rutinból tudni fogod, hogy mikor, mire költhetsz és mit, mikor engedhetsz meg magadnak. De ehhez először látnod kell, hogy mennyire vagy pazarló, és mennyi olyan dolgot vásárolsz meg, amire valójában nincs is szükséged.

2. Főzz otthon magadnak

Munka után fárasztó még főzni, de duplán is megéri. Egyrészt sokkal kevesebbe kerül, ha mi magunk főzünk, hiszen egy-egy adag étel jóval kevesebbe fog kerülni. Másrészt mindig friss alapanyagokból készíthetjük el az ételeinket. Választhatunk egészséges ételeket és ezzel az egészségünket óvjuk.

3. Készíts költségvetési tervet minden hónapban

Ezzel nagyon megkönnyíted az életedet. Nem csak azért, mert így soha nem költesz többet annál, amid és amennyi pénzed van, de így még nagyobb dolgokra is tudsz gyűjteni. Csak egyszer éld át az érzést, hogy mennyire jó valamire gyűjteni és aztán meg is vásárolni, és a jövőben semmire sem vágysz jobban, csakhogy ezt mindannyiszor megismételd.

4. Próbálj félretenni

Nem könnyű, hiszen a kezdő fizetések nincsenek az egekben. Ettől függetlenül próbáld meg, és bármennyit is sikerült félretenned, már volt értelme megpróbálni. Az első hónapban lepd is meg magad valamivel, amiért ennyire kitartó és ügyes voltál, majd a következő hónaptól spórolj még többet.

5. Szelektálj a kiadások között

Ha a költségvetési terv nem hozta meg a kellő sikert, akkor még jobban bele kell magad ásni a témába és még agyalnod kell azon, hogy miből faraghatsz le, mit tehetnél másként, amivel több pénz marad a pénztárcádban.

6. Ne legyél hangulatvásárló

Ha rossz kedvedben szeretsz vásárolgatni, ilyenkor kerüld el az üzleteket és maradj otthon. Gondolkodj, meditálj, olvass, tanulj nyelvet, csinálj valami mást, de semmiképpen se mozdulj ki otthonról. A legjobb, ha gyakorolod is, hogyan állj ellent a csábításnak, hiszen ha valóban az érzelmeid irányítanak, és ilyenkor sok fölösleges dolgot vásárolsz, akkor valóban soha nem tudsz félretenni és ettől még frusztráltabb leszel.

Kapcsolódó cikkek

Hogyan kell megtervezni egy étterem költözését

Hogyan kell megtervezni egy étterem költözését

Akár a régi otthonából az új otthonába tervezi a költözést, akár először költözik ki, számos lépést kell megtennie ahhoz, hogy a költözés zökkenőmentesen menjen.

Hogyan spórolj, ha huszonéves vagy?

Hogyan spórolj, ha huszonéves vagy?

A fiataloknak is meg kell tanulniuk, hogyan bánjanak a pénzzel. A cikk, ebben nyújt segítséget.

Otthon is tarthatunk - 5 tipp egy remek otthoni borkóstolóhoz – borkóstolót.

5 tipp egy remek otthoni borkóstolóhoz

Otthon is szervezhetünk egy remek borkóstolót. Meghívhatunk erre a borkóstolóra mindenkit, akit kedvelünk. A borkóstoló némi előkészületet kíván, mutatjuk is, hogy melyek ezek.