Milyen bor illik a grillezett ételekhez?

A szabadtéri grillezésnek nincs még vége, annak ellenére, hogy beléptünk az őszbe. A kerti grillezést nem csak a kertben tehetjük meg, hanem akár a teraszon is. Miért ülnénk bent a házban, amiért esik az eső? Nincs is jobb kikapcsolódási lehetőség ősszel, mint meghívni a barátainkat vagy a családunkat, majd együtt grillezni és elfogyasztani a frissen sült húsételeket és grillezett zöldségeket egy-egy finom pohár bor társaságában. De milyen bor illik a grillezett ételekhez? Mutatjuk is a válaszokat!
Milyen bor illik a grillezett ételekhez?

A grillezést általában a férfiak kedvelik nagyon, hiszen nincs is jobb mód talán arra, hogy levezessék a heti feszültséget és a munka miatti fáradtságot. A kerti grillek remek kikapcsolódást nyújtanak, amely nem csak egy magányos szabadidős tevékenység, hiszen a családot is be lehet vonni az előkészületekbe, a sütési folyamatokba, illetve nincs is annál jobb érzés, amikor a család vagy a barátok együtt költik el a fenséges, grillen készült ételeket.

A grillezést sokan a hússal kötik össze. Tény és való, hogy a legtöbben húsételeket készítenek ezeken az eszközökön. Sokan szeretnek sertéshúst, bordát vagy oldalast sütni. Ezekhez az ételekhez általában a testes vörösborok illenek igazán. A fűszeres és gyümölcsös borok a legideálisabbak a sertéshúshoz, például egy Cabernet Sauvignon.

Sokan kedvelik a szárnyasokat. Ha pulykát, csirkét vagy egyéb szárnyast grillezünk, akkor is gondoljunk a jó bor kiválasztására, mert ha nem jól választunk, az tönkreteheti a gasztronómiai élményeinket. Ezekhez az ételekhez is jól passzolnak a testes és fűszeres vörösborok, de az édes fehérborral és akár még a rizlinggel is nagyszerű harmóniát alkotnak.

Ha pedig kedveljük a halat és ehhez választanánk bort, akkor jusson eszünkbe, hogy a száraz fehérbor vagy egy könnyű rizling lesz majd a tökéletes választás. Ha pedig még a grillezés egyszerű és kényelmes módját választjuk, akkor a lávaköves grillek mellett is dönthetünk.

Napjainkban egyre többen teszik le a voksukat a vegetarianizmus mellett, azaz nem fogyasztanak állati fehérjét. Ezeknek az embereknek sem kell lemondaniuk a grillezés örömeiről, hiszen nem csak húsféléket, hanem zöldségeket és gyümölcsöket is grillezhetünk. Szinte mindenféle zöldség készülhet ezzel a módszerrel. Akár cukkinit, akár padlizsánt, vagy paprikát készítünk el ily módon, a könnyű fehérbor bizonyára nagyszerűen kiegészíti majd az ízeket. Ha pedig kukoricát támad kedvünk grillezni, akkor szerezzünk be hozzá száraz bort, például a rizling tökéletes választás lehet.

A gyümölcsök grillezése sem szokatlan napjainkban. Bármilyen gyümölcsöt is grillezzünk, mindenképpen vegyük figyelembe a gyümölcs ízét és zamatát. Ha édes gyümölcsre esett a választásunk, akkor a bor lehet fehér és vörös is, de mindenképpen az édes verzió mellett döntsünk.

Kapcsolódó cikkek

A bórkóstolásnak is vannak - 5 nagyszerű tipp borkóstoláshoz – szabályai.

5 nagyszerű tipp borkóstoláshoz

A bórkóstolás sokak számára egy komoly program, azonban sokan még nem vettek részt ilyen eseményen. Ehhez adunk most hasznos tanácsokat és tippeket.

A bor 5 előnye

A bor 5 előnye

A bor öt előnyét mutatjuk be.

Útmutató a borkóstoláshoz

Útmutató a borkóstoláshoz

Kezdetben a domináns illatot kell azonosítanunk egy bornál, majd áttérni a másodlagos és harmadlagos aromákra.