Az angol borok bűvöletében

De nem csak a borok, hanem a pezsgők is kiváló minőségűek ezeken a területeken. Folyamatosan fejlődik az angol területeken a bortermelés és egyre többen termesztenek bort.
Az angol borok bűvöletében

Azok akik szeretnének személyesen is megismerkedni ezekkel az angliai területekkel célszerű, ha folyamatosan beszélik az angol nyelvet. A középhaladóknak online angol tanulással is pótolható a hiány ahhoz, hogy magas szinten értessék meg magukat angol nyelven.

Melyek a legjobb angol területek a bortermeléshez?

A délkelet-angliai Kent, Sussex és Hampshire területeken, amit Champagne-területeknek vagy másként a pezsgővilág Mekkájának is neveznek, a hűvös klíma és a mészkővonulat egyedülálló területet eredményeznek, amelyek a pezsgőalap bor termeléséhez a legideálisabbak.

A Nyetimber, a Ridgeview és a Gusbourne borászatok a legnagyobbak ezeken a területeken, világszerte ismert borokat és pezsgőket állítanak itt elő.

A hűvös és nedves angol éghajlat a keleti régió melegebb nyarai és a krétás talaj a legideálisabb a borászat számára. A nyugatról érkező csapadéktól a hegyvidék által védett szőlőterület száraz mikroklímájú, a talajszerkezet pedig lehetővé teszi, hogy a szőlőtőkék gyökerei mélyről jussanak tápanyaghoz.

Melyek a legismertebb szőlőfajták, és hol értékesítik az ezekből készült borokat?

A Chardonnay és a Pinot Noir fajták termesztésére alkalmas éghajlat miatt, ezek a fajták a dominánsak az angol pezsgőkben. Az Egyesült Királyság legszélesebb körben ültetett szőlője jelenleg, a Pinot Noir. A szőlőtermelés egyharmadát teszi ki ez a fajta. A közép-angliai térség déli részén a cider termelés volt ugyan a hangsúlyos, de a borkészítést is már az 1200-as évektől folytatták, írásos emlékek maradtak fenn róla, sőt még a pápának is küldtek bort erről a területről, tehát a borexport sem új ötlet. Az angol borok negyven különböző országban kaphatók, nagy részük a hazai piacon kerül értékesítésre, a maradék Skandináviában, Észak- Amerikában és Ausztráliában kel el.

Nagyon nem mindegy azonban, hogy angol vagy brit borról van szó. Ugyanis míg az angol bor, angol területen termett szőlőből származik, addig a brit bor a sűrítményből, amely teljesen máshol termett és csak alsó polcos termék készülhet belőle.

Azonban mint a világ minden részén az angliai bortermelőknek is fel kell készülniük a gyorsan változó éghajlati viszonyokra és éppen ezért a kutatók szerint, szélsebesen cserélődni fognak a szőlőfajták az angliai vidékeken is, ami megnehezíti a termelők számára a hosszabb távú tervek kialakítását.

Összegezve

Az angol bortermelés egyre nagyobb területeken és egyre újabb szőlőfajták telepítésével folyik. A klímaváltozás miatt a szőlőterületek folyamatosan növekszenek, a hazai fogyasztás mellett a felesleges bort értékesíteni külföldön lehetséges.

Kapcsolódó cikkek

4 tipp a helyes otthoni bortároláshoz

4 tipp a helyes otthoni bortároláshoz

Nincs tisztában azzal, hogyan is tárolhatná megfelelőn otthon a bort? Cikkünkben négy tippel segítünk abban, hogyan őrizheti meg az aromákat!

A bor 5 előnye

A bor 5 előnye

A bor öt előnyét mutatjuk be.

A pincészetből vásárolt bor - 5 okot is tudunk, amiért a kedvenc borodat pincészettől vásárold meg – előnyei.

5 okot is tudunk, amiért a kedvenc borodat pincészettől vásárold meg

A borkedvelők is különbséget tudnak tenni jó és kevésbé jó bor között. Mi 5 okot is tudunk, hogy miért előnyös pincészetből bort vásárolni.