Hogyan párosítsd az ételt a borral? Azaz, milyen bort igyál az ételekhez?

Az étteremben ugyan tudnak segíteni, ha nem tudjuk, hogy egyes ételekhez milyen bor illik igazán, de mi a helyzet akkor, ha magunknak főzünk otthon, vagy netalántán vacsoravendégeket hívunk és fogalmunk sincs arról, hogy mely ételhez, milyen bor illik? A cikkben ehhez adunk most segítséget.
A finom borok mellé - Hogyan párosítsd az ételt a borral? Azaz, milyen bort igyál az ételekhez? – finom ételek dukálnak.

Ügyelj a súlyra

Ez furán hangzik, de valójában a bor és az étel súlyát is figyelembe kell venni, amikor bort választunk a készülő vacsora mellé. Azaz, ha egy fűszeres, kissé zsírosabb ételt költünk el vacsorára, ehhez egy testesebb, zamatosabb vörös bor illik igazán. Ha azonban egy könnyebb étel, mondjuk, egy halétel kerül az asztalra, csak egy könnyű, fehér bort párosíthatunk hozzá, mert különben elvesznek az ízek, az illatok és az aromák. Nem csak az ételé, a boré is.

Ne csak az ételt, hanem a körítést is vegyük figyelembe

Amikor bort választunk, akkor ne csak a húst vegyük figyelembe. Vagyis nem biztos, hogy a báránybordához csakis a vörös bor illik, míg a halétel mellé csakis fehér bort kell innunk. A körítést, az étel elkészítését és a fűszerezést is figyelembe kell vennünk. A csirkét többféleképpen is el lehet készíteni. Amennyiben alaposan befűszerezzük a csirkét és kérget sütünk arra, akkor csakis vörösbort kínáljunk mellé, de ha a csirkeétel mellé citromos szósz tálalunk, akkor ehhez csakis egy könnyű, fehérbor illik. Most akkor nézzünk is meg 3 borfajtát, hogy azok milyen ételekkel harmonizálnak jól.

1. Sauvignon Blanc

A Sauvignon Blanc fehérbor kissé savas, citrusos bor, amely nagyszerűen párosítható a könnyű ételekkel. Fogyaszthatunk mellé kecskesajtot, feta sajtot, pirított fenyőmagot. Húsételek közül a csirke, a pulyka és a sertéshús illik hozzá, de fogyaszthatunk mellé tenger gyümölcsét is és különféle gyümölcsöket, mint például citrusféléket vagy éppen zöld almát. Fűszernövények közül a tárkony, a koriander és a metélőhagyma passzol hozzá. Ha szószos ételt készítünk, akkor a könnyű, citrusos krémes mártásokat részesítsük előnyben.

2. Chardonnay

A Chardonnay egy testesebb bor, magas savtartalommal. Párosíthatunk mellé félkemény és kék sajtot, de pirított magvakkal és diófélékkel is remekül harmonizál az íze. Ehhez a borhoz a borjúhús, a sertéshús és a csirkehús illik igazán, de rákkal és homárral is bátran fogyaszthatjuk. Az ételt készíthetjük almával, tökkel vagy éppen mangóval és fűszerek közül a tárkony és a bazsalikom emeli ki leginkább az ízét. A húsételeket készítsük tejszínes szószban. És milyen desszertet válasszunk a bor mellé? Például pudingot vagy banán kenyeret.

3. Pinot Noir

Ez a bor szinte mindenféle sajttal és diófélével kellemes párost alkot. A halételek nagyon finomak, ha egy pohár Pinot Noir bort kortyolgatunk mellé. Köretként ehetünk az ételhez aszalványokat és gombaféléket és minden olyan szósz, amelynek az alapja gomba, jó kiegészítés lehet a húsétel és a bor mellé. A közepes és könnyű szószok, mártások illenek mellé elsősorban. Desszertként pedig csokoládét és csokoládéból készült édességeket kínálhatunk a vendégeinknek.

Kapcsolódó cikkek

A bort sütéshez és főzéshez is - 4 tipp, hogy mire használhatjuk a bort főzés és sütés során – használhatjuk.

4 tipp, hogy mire használhatjuk a bort főzés és sütés során

A bort nem csak meginni lehet, de a konyhában is használhatjuk sütés és főzés során. Mutatjuk is hogyan.

Étterem berendezés – a székekre is gondolni kell

Étterem berendezés – a székekre is gondolni kell

Az éttermek esetében nem csak az étel és felszolgálás fontos, hanem a berendezés minősége is.

A finom borok mellé - Hogyan párosítsd az ételt a borral? Azaz, milyen bort igyál az ételekhez? – finom ételek dukálnak.

Hogyan párosítsd az ételt a borral? Azaz, milyen bort igyál az ételekhez?

Az ételek és a borok párosítása nem könnyű és egyszerű feladat. A cikkben három borfajtáról olvashatsz és azt is megtudhatod, milyen ételek illenek ezekhez a borokhoz.