4 tipp a helyes otthoni bortároláshoz

Napjainkban nem mondható el, hogy minden borrajongónak akad egy otthoni pincéje, ahol megfelelő körülmények között tárolhatja a palackokat. Ettől függetlenül nem szükséges lemondani arról, hogy a házban több üveggel tartsunk belőle, hiszen pár apróságot betartva, a borok hosszú ideig megőrzi a minőségüket.
4 tipp a helyes otthoni bortároláshoz

Lássunk pár tippet a helyes otthoni bortároláshoz!

1. Tipp: Tartsuk hűtve a palackot!

Azzal mindenki tisztában van, hogy a meleg a bor legnagyobb ellensége, hiszen 21 fok felett már sokat romlik a minősége, jóval gyorsabban öregszik meg. Egy szobahőmérsékletű konyha sem a fogyasztásra, sem pedig tárolására nem alkalmas, hiszen ebben az esetben kevésbé érződnek azok a karakterjegyek, amikkel megfelelő körülmények között találkozhatunk. A legjobb, ha megpróbáljuk az üvegeket 7 és 17 fok között tartani, ami lehet például egy hideg kamra, esetleg egy fűtetlen tároló.

Semmi esetre ne hagyjuk tehát sokáig meleg levegőn, hiszen ennek hatására a bor viszonylag rövid idő alatt veszíti el az összes aromáját, szinte megfő a palackban található ital. Nyáron próbáljuk meg a lehető leggyorsabban bevinni a kocsiból és nem bent felejteni az ülés alatt.

2. Tipp: Védjük meg a fénytől!

Talán az sem ismeretlen, ha azt mondjuk, hogy a boroknak fontos, hogy védjük őket a közvetlen fénytől. Főként a nap az, ami potenciális veszélyt jelent a hosszabb távú tárolás során, hiszen, ahogy a meleg, úgy az UV sugarak is elősegítik a korai öregedést. Nem véletlen az sem, hogy a palackok általában sötétek, hiszen így kisebb az esélye arra, hogy a napfény kárt okozzon bennük. Lehetőleg tehát ne az asztal közepén tartsuk az üveget, de ne is tegyük ki az erkélyre lehűteni azt.

3. Tipp: Ne a hűtőben tároljuk!

Az első pontra visszatérve, nem a hűtő lesz a megoldás. A hőmérsékleti gondok orvoslása esetén nem a hűtőszekrény nyújt segítséget, hiszen ez hosszabb távon ugyanúgy káros lehet az üvegben található ital számára. A berendezés ugyanis túl hideg a boroknak, ráadásul a fejlődést és az érést könnyedén meg is béníthatja. A dugónak mindig nedvesnek kell lennie ahhoz, hogy a levegő ne tudjon a palackba jutni, hiszen ez oxidációhoz vezetne.

Amennyiben azonban már megbontottuk a bort és egy vákuumpumpa borzár segítségével későbbre tennénk el, akkor is jobb megoldás a konyhapulton, egy sötétebb helyen hagyni, és csak a fogyasztás előtt behűteni azt. Ilyen esetbe se a hűtőt válasszuk tárolásra.

4. Tipp: Fektetve tároljuk!

Sokan esnek abba a hibába, hogy a többi italhoz hasonlóan, a bort is állva tartják. Hatalmas hiba, hiszen ilyenkor a dugó sokkal könnyebben ki tud száradni, ami szintén az előbb említett oxidációt eredményezi. A szilikondugók és a csavarzáras palackoknál ez a veszély nem fenyeget, azonban még ezekben az esetekben is inkább ezt a módszert érdemes választani.

Kapcsolódó cikkek

Útmutató a borkóstoláshoz

Útmutató a borkóstoláshoz

Kezdetben a domináns illatot kell azonosítanunk egy bornál, majd áttérni a másodlagos és harmadlagos aromákra.

A bórkóstolásnak is vannak - 5 nagyszerű tipp borkóstoláshoz – szabályai.

5 nagyszerű tipp borkóstoláshoz

A bórkóstolás sokak számára egy komoly program, azonban sokan még nem vettek részt ilyen eseményen. Ehhez adunk most hasznos tanácsokat és tippeket.

Az angol borok bűvöletében

Az angol borok bűvöletében

Több nemzet is híres borairól, ilyenek például a francia, az olasz és az angol bortermelő területeken előállított borok.