4 tipp a helyes otthoni bortároláshoz

Napjainkban nem mondható el, hogy minden borrajongónak akad egy otthoni pincéje, ahol megfelelő körülmények között tárolhatja a palackokat. Ettől függetlenül nem szükséges lemondani arról, hogy a házban több üveggel tartsunk belőle, hiszen pár apróságot betartva, a borok hosszú ideig megőrzi a minőségüket.
4 tipp a helyes otthoni bortároláshoz

Lássunk pár tippet a helyes otthoni bortároláshoz!

1. Tipp: Tartsuk hűtve a palackot!

Azzal mindenki tisztában van, hogy a meleg a bor legnagyobb ellensége, hiszen 21 fok felett már sokat romlik a minősége, jóval gyorsabban öregszik meg. Egy szobahőmérsékletű konyha sem a fogyasztásra, sem pedig tárolására nem alkalmas, hiszen ebben az esetben kevésbé érződnek azok a karakterjegyek, amikkel megfelelő körülmények között találkozhatunk. A legjobb, ha megpróbáljuk az üvegeket 7 és 17 fok között tartani, ami lehet például egy hideg kamra, esetleg egy fűtetlen tároló.

Semmi esetre ne hagyjuk tehát sokáig meleg levegőn, hiszen ennek hatására a bor viszonylag rövid idő alatt veszíti el az összes aromáját, szinte megfő a palackban található ital. Nyáron próbáljuk meg a lehető leggyorsabban bevinni a kocsiból és nem bent felejteni az ülés alatt.

2. Tipp: Védjük meg a fénytől!

Talán az sem ismeretlen, ha azt mondjuk, hogy a boroknak fontos, hogy védjük őket a közvetlen fénytől. Főként a nap az, ami potenciális veszélyt jelent a hosszabb távú tárolás során, hiszen, ahogy a meleg, úgy az UV sugarak is elősegítik a korai öregedést. Nem véletlen az sem, hogy a palackok általában sötétek, hiszen így kisebb az esélye arra, hogy a napfény kárt okozzon bennük. Lehetőleg tehát ne az asztal közepén tartsuk az üveget, de ne is tegyük ki az erkélyre lehűteni azt.

3. Tipp: Ne a hűtőben tároljuk!

Az első pontra visszatérve, nem a hűtő lesz a megoldás. A hőmérsékleti gondok orvoslása esetén nem a hűtőszekrény nyújt segítséget, hiszen ez hosszabb távon ugyanúgy káros lehet az üvegben található ital számára. A berendezés ugyanis túl hideg a boroknak, ráadásul a fejlődést és az érést könnyedén meg is béníthatja. A dugónak mindig nedvesnek kell lennie ahhoz, hogy a levegő ne tudjon a palackba jutni, hiszen ez oxidációhoz vezetne.

Amennyiben azonban már megbontottuk a bort és egy vákuumpumpa borzár segítségével későbbre tennénk el, akkor is jobb megoldás a konyhapulton, egy sötétebb helyen hagyni, és csak a fogyasztás előtt behűteni azt. Ilyen esetbe se a hűtőt válasszuk tárolásra.

4. Tipp: Fektetve tároljuk!

Sokan esnek abba a hibába, hogy a többi italhoz hasonlóan, a bort is állva tartják. Hatalmas hiba, hiszen ilyenkor a dugó sokkal könnyebben ki tud száradni, ami szintén az előbb említett oxidációt eredményezi. A szilikondugók és a csavarzáras palackoknál ez a veszély nem fenyeget, azonban még ezekben az esetekben is inkább ezt a módszert érdemes választani.

Kapcsolódó cikkek

Milyen bor illik a grillezett ételekhez?

Milyen bor illik a grillezett ételekhez?

A grillezés, ősszel is egy remek tevékenység.

Sok bormítosz - 5 bormítosz – kering a világban.

5 bormítosz

Sokan szeretik a jó, minőségi bort. A cikkben néhány, borral kapcsolatos mítoszról rántjuk le a leplet.

A borkedvelőknek vehetünk - 5 kiváló ajándék a bor szerelmeseinek – borral kapcsolatos ajándékokat.

5 kiváló ajándék a bor szerelmeseinek

A borkedvelők nem csak bort, hanem borral kapcsolatos kiegészítőket is szeretnek kapni. A cikkben 5 ilyen ajándékot mutatunk be.